Studentské otazníky
Blog, Objevuj Plzeň

Bezlepková burgerová Plzeň

V Plzni je plno skvělých gastro podniků. Kam ale zajít na ten nejlepší burger, pokud držíš bezlepkovou dietu? 

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo pacienta správně nevstřebává potraviny obsahující lepek, což může vést k zažívacím potížím, únavě, bolesti hlavy a při dlouhodobém nedodržování diety i k závažnějším zdravotním komplikacím. Proto je určitě dobré, pokud máš tuto intoleranci na lepek diagnostikovanou od lékaře, vyloučit ze svého jídelníčku vše, co ho obsahuje. Dobré je, že už nežijeme ve středověku, kdy byl kváskový chléb se solí servírován k snídani, obědu i večeři, ale v době, kdy je bezlepkové stravování trendem západního světa. Velké fastfoodové řetězce, ale i lokální malá bistra se této gastro tendenci pomalu, ale jistě přizpůsobují. Pokud s tímto typem stravování začínáš a trochu tápeš, tak věř, že i s tímto omezeným výběrem se dá slušně najíst po celé Plzni, alespoň co se týče burgerů, jejichž pšeničné bulky vyměňují plzeňští hospodští ve velkém. 

Buffalo Burger Bar

Jedna z prvních restaurací, o které vím, že zavedla bezlepkové verze svých burgerů, byla právě Buffalo Burger Bar. Podle mých osobních zkušeností se vám v tomto gastro ráji vždy dostane skvělého gurmánského zážitku, nejen co se týče burgerů, ale celé americko-mexické kuchyně. Za bezlepkovou bulku v této restauraci zaplatíš o dvacet korun navíc (možná je také rostlinná náhrada masa v burgeru), a i v případě dovozu zůstává bulka stále v dobré kondici. 

Delish

V Delishi jsem měla nepšeničný burger pouze jednou a také se jednalo o solidní výkon. Burger byl sice o poznání menší než jeho standardní provedení, ale i tak jsem si pochutnala. Bezlepková bulka stála o třicet pět korun více než ta klasická. 

 Point

Tato dvě bistra, která se nacházejí u břehů Velkého Boleveckého rybníka, mají také ve své nabídce odlehčenou variantu pečiva v burgerech, plus si zde můžeš velmi často vybrat z několika verzí bezlepkových dezertů. Většinou si tady skvěle pochutnám, už se mi ale také párkrát stalo, že bulka byla tvrdá jako kámen. Bezlepkové pečivo se chová jinak než to klasické a praxe s těmito potravinami je na samém začátku, takže je to určitě omluvitelné, a naopak bych spíš ocenila snahu nakrmit i nás „bezlepky“. Za bezlepkový burger na Pointu si připlatíš dvacet korun. 

McDonald’s

I v monstrózním řetězci McDonald’s je možné pořídit burger s bezlepkovou bulkou. Konkrétně si můžeš pochutnat na Big tasty bacon burgeru nebo na McRoyal burgeru. Bulka je v tomto případě naprosto odlišná než u výše zmiňovaných případů a velmi se podobá notoricky známým nasládlým bulkám z McDonaldu. V případě obou uvedených burgerů je příplatek za nepšeničnou bulku opět dvacet korun a transport na její stav nemá větší vliv (nutno ale připomenout, že na pokrmy z McDonald’s nemá vliv prakticky nic, ani čas). 

Vzhledem k tomu, že čtenáři tohoto webu jsou z většiny studenti ZČU, uvedu ještě jeden tip na stravovací zařízení, kde se sice burgery moc často neservírují, ale zato se tam bezlepkově najíš v průměru za padesát korun. Jedná se o univerzitní menzy, které se nachází v kampusu ZČU na Borech a v centru města v Kollárově ulici. Každý den si zde můžeš vybrat mezi minimálně dvěma bezlepkovými variantami pokrmů, a to doslova za hubičku!

Pokud jsi také „bezlepek“ jako já a už tě nebaví si pokaždé v restauraci dávat Caesar salát, tak hned, co se otevřou restaurace, naběhni do některé ze zmiňovaných burgráren a potěš své chuťové buňky něčím, co se velmi blíží delikátním originálům.

Pokračujte ve čtení