Studentské otazníky
Blog, Recepty

Pelmeně

Image

Pelmeně aneb masové taštičky, které tě naučí milovat kuchyni východní Evropy. Národní pokrm Ruska a jeho sousedních zemí má kořeny až na dálném východu a přináší známou chuť knedlíčků s dodatkem kopru a zakysané smetany.

Suroviny:

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 šťastné vajíčko
  • 250 ml teplé vody (1 hrnek)
  • sůl
  • lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 500 g mletého masa mix
  • 2 cibule
  • koriandr (sušený)
  • sůl
  • pepř

Na vývar:

  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl

K podávání:

zakysaná smetana/ kopr/ čerstvá jarní cibulka, máslo

Postup:

Do mísy přes síto prosejeme mouku a přidáme špetku soli. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek a rozklepneme jedno šťastné vajíčko. Pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáváme hrnek teplé vody (pro zpestření můžeme nahradit perlivou vodou), až vznikne těsto a přidáme přibližně lžíci olivového oleje, aby vznikla nelepivá hmota. Těsto pořádně zapracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme 15 až 20 minut odpočinout.

Mezitím si připravíme masovou směs. V misce smícháme půl kila mletého masa. Dle preference můžeme využít kombinaci po 250 g hovězí a vepřové nebo kuřecí a krůtí. Přidáme najemno nakrájené cibule, rozmícháme s trochou vody a dochutíme solí, pepřem a koriandrem.

Odpočaté těsto vyjmeme z mísy a rozpůlíme. Z každé půlky vytvoříme kuličku a tu válečkem (nebo v případě nouze lahví od vinného alkoholického nápoje) rozválíme na tenký plát. Na vytvarování můžeme použít kulaté vykrajovátko nebo okraj skleničky či hrníčku. Na vykrojená kolečka těsta dáme přibližně čajovou lžičku masové směsi, navlhčenýma rukama přehneme napůl a přilepíme okraje k sobě. Připravené pelmeně vložíme do osolené vařící vody doplněné o nové koření a bobkový list. Pelmeně vaříme 7 minut. Hotové taštičky by měly vyplavat na hladinu. Podáváme s rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou. Dle chuti můžeme přidat čerstvou cibulku, kopr nebo vývar, ve kterém se pelmeně vařily. Dobrou chuť! Приятного аппетита!

Pokračujte ve čtení