Studentské otazníky
Blog, Recepty

Japa vznikal projekt Copa si dnes dám?

Kručení v břiše se rozléhá po pokoji. A to právě v momentě, kdy se snažíš nasoukat do své hlavy tu poslední látku. Už zítra zkouška! Hlad střídá mlsná a když si sníš řízek od mamky ještě ve vlaku cestou do Plzně, je vystaráno. Na kolejích se prázdná lednice už ani neotvírá a ty si ohříváš poslední párek. Nebo hůř! Zaléváš čínskou polívku. Nejeden obdobný moment, který zažil snad každý student. 

Zbylo ti v lednici jen trochu potravin a nevíš si rady, jak z toho vykouzlit tříchodové menu? Menza ti nestačí? Všechny tyto otázky a „problémy“ jsme měly v živé paměti. A tak jsme se jako bývalé studentky při rozpravě o tom, jaké byly naše začátky na vysoké a kolejích, shodly na jednom často opakujícím se tématu: jídle. Zhruba před rokem, tedy asi v únoru 2020, začal vznikat koncept studentských receptů. Rozhodly jsme se vytvořit sérii nenáročných receptů. Jsou často tvořené ze základních surovin a potravin, které míváme v lednici téměř vždy. Některé recepty, které jsme se samy naučily jako studentky připravovat, vaříme dodnes a chutnají stále báječně. Oslovily jsme kolegy, naše bývalé spolužáky, členy týmu Roku jedna a začaly recepty třídit. Ze shromažděných receptů jsme vybraly ty, které jsou rychlé na přípravu, a pokud možno i cenově dostupné. 

Pak už stačilo jen najít společný termín, nakoupit potřebné a hurá k plotně! Role chefa kuchyně se zhostila Elis a od sporáku neutekla, vlastně k němu nechtěla nikoho pustit. Sous chefa si tedy ten den střihla Terka. Krájela, uklízela a kontrolovala, zdali nám to jde od ruky. A protože jsme si to chtěly užít se vším, co k vaření patří (ano, koukáme na Gordona Ramsayho), ani pořádné servírování nesmělo chybět. S finální podobou se mazlila Nicole a nakonec každé jídlo vyfotila. Během dvou hodin jsme tak zvládly připravit většinu receptů a snídaly jsme až do oběda. Abychom nic nevyhodily a náš čas a práce nepřišly nazmar, nakrmily jsme i spolubydlící a kamarády. Pro náš tým to byl první feedback, zdali se ten nápad bude líbit. A víš co? Měli plné břicho a byli spokojení.

Náš tip: Udělej si hezký večer s přáteli, svými spolužáky. Nebo kulinářský večer využij jako skvělou formu pro společný teambuilding. Protože když je spokojený žaludek, je spokojená i hlava.

S námi si uděláš za pár korun pořádnou hostinu i na kolejní pánvičce.
Tak dobrou chuť!

Pokračujte ve čtení