Studentské otazníky
Blog, Recepty

Baba ghanoush

Image

Milovníci lilku si u předkrmu vonícího arabskými dálkami přijdou na své. V zimním období je pro studentskou kapsu tak trochu fancy záležitostí, během (cuketové) sezóny bude ale recept o trochu úspornější. A rozhodně stojí za zkoušku.

Množství: menší miska

Suroviny

  • 3-4 ks lilku
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje 
  • 2-3 lžíce tahini (sezamová pasta) 
  • šťáva z citronu (dle chuti)
  • 1 lžička římského kmínu 
  • sůl
  • koriandr/ petržel
  • (1 kelímek bílého jogurtu)
  • (granátové jablko na ozdobení)

Postup

Předehřej si troubu na 250 °C. Lilky omyj a slupku propíchej vidličkou ze všech stran. Dej je na plech či mřížku péct na zhruba 35 minut. Další alternativou je opéct lilky na přímém ohni. Hotové lilky se změklou dužinou a zkrabaceným povrchem nech vychladnout. Poté je rozpul a vydlabej veškerou dužinu. 

Dužinu můžeš nakrájet, rozmačkat vidličkou anebo si pomoci tyčovým mixérem (chceš-li kašovitou konzistenci). Přidej prolisovaný česnek a ostatní suroviny (my jsme recept připravovali bez jogurtu) a pořádně promíchej.

Zda přidáš koriandr nebo petržel, záleží na tvých preferencích. Doporučujeme ozdobit a dodat šťavnatou chuť granátovým jablkem. Sahtén neboli dobrou chuť přeje Míša!

Inspirace:

Kitchenette a Syrská kuchyně (Charif Bahbout a Blanka Dobešová, 2015)

Pokračujte ve čtení