Milovníci lilku si u předkrmu vonícího arabskými dálkami přijdou na své. V zimním období je pro studentskou kapsu tak trochu fancy záležitostí, během (cuketové) sezóny bude ale recept o trochu úspornější. A rozhodně stojí za zkoušku.
Množství: menší miska
Suroviny
- 3-4 ks lilku
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2-3 lžíce tahini (sezamová pasta)
- šťáva z citronu (dle chuti)
- 1 lžička římského kmínu
- sůl
- koriandr/ petržel
- (1 kelímek bílého jogurtu)
- (granátové jablko na ozdobení)
Postup
Předehřej si troubu na 250 °C. Lilky omyj a slupku propíchej vidličkou ze všech stran. Dej je na plech či mřížku péct na zhruba 35 minut. Další alternativou je opéct lilky na přímém ohni. Hotové lilky se změklou dužinou a zkrabaceným povrchem nech vychladnout. Poté je rozpul a vydlabej veškerou dužinu.
Dužinu můžeš nakrájet, rozmačkat vidličkou anebo si pomoci tyčovým mixérem (chceš-li kašovitou konzistenci). Přidej prolisovaný česnek a ostatní suroviny (my jsme recept připravovali bez jogurtu) a pořádně promíchej.
Zda přidáš koriandr nebo petržel, záleží na tvých preferencích. Doporučujeme ozdobit a dodat šťavnatou chuť granátovým jablkem. Sahtén neboli dobrou chuť přeje Míša!
Inspirace:
Kitchenette a Syrská kuchyně (Charif Bahbout a Blanka Dobešová, 2015)