Studentské otazníky
Blog, Recepty

Vývar

Polévka je grunt. Proto jsme se rozhodli, že následující tři recepty série „Copa si dnes dám” budou výhradně polévkové.

A právě základem polévek bude vývar. Vývar se hodí i do omáček a je dobré ho mít vždy po ruce. Je dobré si vývar připravit ve větším množství, část dát do lednice, a přidávat ho do různých jídel postupně. Vývar rozhodně přijde vždy vhod.

Naše tři oblíbené polévkové základy vypisujeme níže s důležitou poznámkou, že improvizace je rozhodně povolená. Nemáme-li doma petržel, dáme tam snítky koriandru nebo tymiánu. A i ze slupek a odřezků zeleniny může vzniknout vývarová paráda. Podobné polévkové rady jsme přidali za každým receptem. Budeme také moc rádi za tvé doporučení a připomínky, kontaktuj nás na Facebooku či Instagramu. Nyní ale již vývaru zdar, pusťme se do toho!

Zeleninový vývar 

Množství: 2–⁠4 porce 

Suroviny:

  • 1,5–⁠2 l vody
  • 2 lžíce másla (případně jiný rostlinný tuk)
  • 3 mrkve
  • 1 celer (menší bulva)
  • 1 petržel, petrželová nať
  • 1 pórek, příp. stonek řapíkatého celeru
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl

Postup:

Zeleninu důkladně očistíme a nakrájíme na středně velké kostky. Obecně platí, že čím větší kousky zeleniny, tím delší doba vaření. Máslo dáme do hrnce a necháme na mírném ohni zpěnit, poté přidáme zeleninu a lehce ji osmažíme. Vše zalijeme vodou. K zelenině přidáme koření, můžeme osolit. Vývar necháme pozvolna na mírném ohni vařit přibližně hodinu. Během vaření můžeme ochutnat, zdali se nám zdá dost silný, případně ho nechat vařit déle nebo dochutit dle představy.

*Zerowaste tip: Do zeleninového vývaru použijeme jakoukoliv zeleninu, která se nachází v naší kuchyni či lednici. V průběhu jakéhokoli vaření odkládáme použitelný zeleninový „odpad”, tedy různé odkrojky, jako například cibulové nebo bramborové šlupky, košťály z brokolice či květáku. Omyjeme je a vložíme do uzavíratelného sáčku do mrazáku.

Vývar z kuřecího masa

Ideální varianta na nudlovou polévku nebo polévku „co dům dal”.

Množství: 2–⁠4 porce

Suroviny:

  • 1,5–⁠2 l vody
  • 1 balení kuřecích krků nebo cca 400 g na váhu (můžeme použít i jiné kuřecí maso)
  • 2 střední cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 menší celer
  • svazek petrželové natě ( můžete použít sušenou)
  • sůl
  • pepř
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření

Postup: 

Zeleninu i maso očistíme, zeleninu rozkrojíme napůl, společně s kuřecím masem dáme do jednoho hrnce, zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené a necháme ho minimálně 2 hodiny na malém plameni  táhnout” (tedy opravdu pomalu vařit, aby nám neutekl z hrnce, případně ho občas zkontrolujeme.) Nezapomeneme vývar dochutit solí, pepřem a kořením.  Až maso či zelenina hezky změknou, můžete jednotlivé komponenty z vývaru vylovit, nakrájet je na menší kostičky a vrátit zpět do vývaru, případně vývar slít a zeleninu použít například do rizota.
Při používání koření jako bobkový list či nové koření. Nezapomeňme koření vyndat po dovaření, ať nemáte polévku moc aromatickou.

*Během vaření se na povrchu tvoří pěna. Pokud budeme pěnu z vývaru průběžně sbírat lžící, vývar se nám nebude tolik zakalovat, a výsledkem bude krásně průzračný vývar.

Vývar z uzeného masa

Doporučujeme jako základ do česnečky.

Množství: 2–⁠4 porce

Suroviny:

  • 1,5–⁠2 l vody
  • 500 g uzené kosti nebo uzené maso
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 3 ks bokového listu
  • 4 kuličky nového koření

Postup:

Zeleninu a uzené maso očistíme a vložíme do kastrolu. Zalijeme vodou a přidáme česnek, koření, dochutíme solí a případně pepřem. Vše necháme pozvolna vařit přibližně 2 hodiny na mírném ohni, aby nám vývar z hrnce neutekl, občas zamícháme. Podobně jako u předchozího receptu můžeme nechat vývar čistý nebo veškeré komponenty nakrájet a vložit zpět do vývaru.

*Pokud si chceme část vývaru uchovat například jako základ do jiné polévky, přelijeme ho do čisté sklenice a necháme zcela vychladnout. Vychladnutý a řádně uzavřený dáme do lednice, takto nám vývar vydrží několik dnů.

Pokračujte ve čtení