Studentské otazníky
Blog, Recepty

Hrášková polévka

Krémová polévka, která potěší svou barvou a snadnou přípravou.

2–4 porce
* k tomuto receptu potřebujeme mixér

Suroviny

  • 1x pytlík mraženého hrášku
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 1x 12% smetana na vaření , příp. 30% smetana (může být i vegan verze –⁠ sojová)
  • 1 ks muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • chilli (není nutné)
  • 1 ks staršího pečiva (rohlík/chleba)

Postup

Máme-li připravený vývar, ohřejeme jej. Pokud vývar nemáme, použijeme vodu. Tu uvaříme v rychlovarné konvici. Do hrnce přesypeme mražený hrášek a zalijeme alespoň litrem vroucí vody, případně vývarem. Pokud není hrášek zcela ponořený, můžeme dolít vodou. (To, kolik dáme vody / vývaru, nám ve výsledku ovlivní hustotu celé polévky, vždy však můžete v průběhu mixování vodu / vývar dolévat; doporučujeme spíše vodou šetřit, abychom na konci nemuseli řešit zahušťování polévky). Zalitý hrášek vaříme do změknutí, poté měkký hrášek rozmixujeme do hladku. Polévka je vařící, dáváme si pozor na opaření. Následně polévku zalijeme smetanou a dochutíme kořením dle chuti (sůl, pepř, stroužek česneku). Můžeme i lehoučce nastrouhat z 1 kusu muškátového oříšku, ale stačí jen dvě strouhnutí, oříšek je velice aromatický, nebo přidat špetku chilli. V polévce mohou být drobné kousky kvůli málo uvařené slupce hrášku, v takovém případě můžeme použít cedník a polévku propasírovat. Podáváme s opečenými krutony. Pečivo nakrájíme na kostky a na sucho opečeme na pánvi.  

Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky!

Pokračujte ve čtení