Studentské vánoční menu zahrnuje tzv. dřevorubcův salát s klobásou a žemlovku jako sladkou tečku.
Dřevorubcův vánoční salát s vinnou klobásou
Množství: 4 porce
Suroviny
- 6-8 větších brambor
- malá zavařovačka okurek
- 2 cibule
- olej / majonéza
- sůl a pepř
- vinná klobása – počítej cca 500 g i více
- párátka na spíchnutí
Postup
Brambory na salát si uvaříme ve slupce ideálně den předem, ale pokud není čas, lze vařit klasicky bez slupky v den vaření. Oloupané uvařené brambory (v ideálním případě již vychladlé) nakrájíme na kostičky, stejně tak cibuli a okurky a vše zamícháme a dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme trochu oleje nebo majonézy.
Vinnou klobásu chodím nakupovat na farmářské trhy, ale když se nepoštěstí, klobásu lze sehnat v masně nebo případně i v obchodních řetězcích. Klobásu smotáme do spirálek dle vašeho uvážení a poté propíchneme párátkem, aby se nerozpadla. Na rozpáleném oleji nebo sádle pak smažíme dozlatova z obou stran. Pokud bychom raději méně tučnou variantu, můžeme péct na pečícím papíře v troubě na cca 180°C. Při servírování je dobré pokapat klobásu citronovou šťávou.
Žemlovka
Množství: 4 porce
Suroviny
- 1 vanička tvarohu – plnotučný/polotučný – dle chuti
- 4 jablka
- 2 vejce
- 4 světlé bagety (nebo 6 rohlíků den starých)
- 1dcl mléka
- cukr
- skořice
- malý kousek másla
Postup
Připravíme si 3 misky a pekáček, ve kterém si celou žemlovku upečeme. Bagety nebo rohlíky nakrájíme na plátky a dáme do misky, pokud jsou trochu starší, zalijeme mlékem a necháme chvíli stát (pozor! nezalévat moc, neměly by vysloveně plavat). Mezitím si vymažeme pekáček a vysypeme ho například strouhankou. Oloupeme si jablka, pak je nakrájíme nebo nastrouháme a dochutíme následně cukrem, skořicí, můžeme zakápnout také citronovou šťávou, aby nám jablka nezhnědla. Ve dvou miskách oddělíme žloutek od bílku. V misce, kde máme žloutek, přidáme tvaroh a můžeme dosladit dle chuti. Do pekáčku jednotlivé suroviny vrstvíme: první dáme pečivo, poté jablka a navrch tvaroh, poslední vrstvou bude pečivo. Z bílků ušleháme sníh a přikryjeme celou žemlovku peřinkou. Dáme do trouby na 180°C cca na 30-40 minut, občas zkontrolujeme. Když začne peřinka z bílků chytat zlatou barvu, máme hotovo. Servírovat můžeme s tvarohem.
Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky / IPC!
