Studentské otazníky
Blog, Recepty

Šulany

Image

Šůlání neboli žmoulání je důležitou součástí procesu přípravy těchto placek, které leží na pomezí langošů a arabské pity.

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • sůl
  • olej
  • ½ droždí
  • 1 vejce
  • 160 ml mléka
  • 90 ml horké vody

Postup

Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme droždí a osolíme. Do hrnečku vyklepneme vejce a rozmícháme ho v mléce, pak dolijeme horkou vodou a opět promícháme. Směs vlijeme do mísy a zaděláme trochu lepivé těsto, které necháme vykynout (cca 45 minut). Následně z těsta uplácáme menší bochánky, rozpálíme pánev a z bochánků vytaháváme placky (je dobré si předem omoučnit ruce). Smažíme jen na malé kapce oleje. Podávat můžeme jako přílohu k masovým směsím, nebo jen tak s česnekem rozmačkaným v olivovém oleji. Někdo si rád přidá i bílý jogurt. Tradičně se tyto placky podávaly v Indii s místní směsí koření zvanou zátar (k dostání v čajovnách i obchodech s kořením) a říkalo se jim pita. Indové seděli na polštářcích u nízkých stolků, namáčely placky v olivovém oleji a poté v zátaru, popíjeli čaj a něco pořád povídali…

Pokračujte ve čtení