Luštěniny by v našem jídelníčku neměly chybět. Vydatná polévka z červené čočky je navíc neuvěřitelně dobrá!
Množství: 2–4 porce
Suroviny:
- ½ hrnku červené čočky
- zeleninový či masový vývar
Na vývar :
- 1,5 l vody
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 celer
- 1 petrželová nať (hladkolistá)
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření (není nutné)
- ½ lžičky kmínu
*Tip pro masosaury: K zelenině na vývar můžeme přidat kousek uzeného nebo kuřecí krky. Ty jsou poměrně levné a na vývar ideální.
Postup:
Nejdříve se pustíme do přípravy zeleninového nebo masového vývar. Zeleninu i maso očistíme a vše dáme do jednoho hrnce, zalijeme vodou a necháme ho minimálně 2 hodiny táhnout na plotně (tedy opravdu pomalu vaříme a občas zkontrolujeme). Nezapomeneme vývar dochutit solí, případně pepřem a kořením. Až maso či zelenina hezky změknou, můžeme jednotlivé komponenty z vývaru vylovit, nakrájet je na menší kostičky a vrátit zpět do vývaru. Pokud použijeme koření jako bobkový list či nové koření, v tuto chvíli je vyndáme, ať polévka není příliš aromatická. Brambory oloupeme a nakrájíme, čočku propláchneme studenou vodu a pak vše vložíme do vývaru. Necháme vařit do změknutí. Na závěr nakrájíme petržel a do vývaru ji přisypeme, nebo jen použijeme jako ozdobu na talíři.
*Tip na závěr: Když vaříme vývar z masa, hodí se nám po ruce lžíce a miska. V průběhu vaření se na hladině vývaru usazuje pěna. Pokud pěnu budeme pravidelně po dobu vaření sbírat, bude výsledný vývar krásně čistý.
Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky!