Studentské otazníky
Blog, Recepty

Polévka z červené čočky

Luštěniny by v našem jídelníčku neměly chybět. Vydatná polévka z červené čočky je navíc neuvěřitelně dobrá! 


Množství: 2–4 porce

Suroviny:

  • ½ hrnku červené čočky
  • zeleninový či masový vývar

Na vývar :

  • 1,5 l vody
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1 petrželová nať (hladkolistá)
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření (není nutné)
  • ½ lžičky kmínu

*Tip pro masosaury: K zelenině na vývar můžeme přidat kousek uzeného nebo kuřecí krky. Ty jsou poměrně levné a na vývar ideální.

Postup:

Nejdříve se pustíme do přípravy zeleninového nebo masového vývar. Zeleninu i maso očistíme a vše dáme do jednoho hrnce, zalijeme vodou a necháme ho minimálně 2 hodiny táhnout na plotně (tedy opravdu pomalu vaříme a občas zkontrolujeme). Nezapomeneme  vývar dochutit solí, případně pepřem a kořením. Až maso či zelenina hezky změknou, můžeme jednotlivé komponenty z vývaru vylovit, nakrájet je na menší kostičky a vrátit zpět do vývaru. Pokud použijeme koření jako bobkový list či nové koření, v tuto chvíli je vyndáme, ať polévka není příliš aromatická. Brambory oloupeme a nakrájíme, čočku propláchneme studenou vodu a pak vše vložíme do vývaru. Necháme vařit do změknutí. Na závěr nakrájíme petržel a do vývaru ji přisypeme, nebo jen použijeme jako ozdobu na talíři. 

*Tip na závěr: Když vaříme vývar z masa, hodí se nám po ruce lžíce a miska. V průběhu vaření se na hladině vývaru usazuje pěna. Pokud pěnu budeme pravidelně po dobu vaření sbírat, bude výsledný vývar krásně čistý.

Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky!

Pokračujte ve čtení