Studentské otazníky
Blog, Recepty

Polévka z červené čočky

Luštěniny by v našem jídelníčku neměly chybět. Vydatná polévka z červené čočky je navíc neuvěřitelně dobrá! 


Množství: 2–4 porce

Suroviny:

  • ½ hrnku červené čočky
  • zeleninový či masový vývar

Na vývar :

  • 1,5 l vody
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1 petrželová nať (hladkolistá)
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření (není nutné)
  • ½ lžičky kmínu

*Tip pro masosaury: K zelenině na vývar můžeme přidat kousek uzeného nebo kuřecí krky. Ty jsou poměrně levné a na vývar ideální.

Postup:

Nejdříve se pustíme do přípravy zeleninového nebo masového vývar. Zeleninu i maso očistíme a vše dáme do jednoho hrnce, zalijeme vodou a necháme ho minimálně 2 hodiny táhnout na plotně (tedy opravdu pomalu vaříme a občas zkontrolujeme). Nezapomeneme  vývar dochutit solí, případně pepřem a kořením. Až maso či zelenina hezky změknou, můžeme jednotlivé komponenty z vývaru vylovit, nakrájet je na menší kostičky a vrátit zpět do vývaru. Pokud použijeme koření jako bobkový list či nové koření, v tuto chvíli je vyndáme, ať polévka není příliš aromatická. Brambory oloupeme a nakrájíme, čočku propláchneme studenou vodu a pak vše vložíme do vývaru. Necháme vařit do změknutí. Na závěr nakrájíme petržel a do vývaru ji přisypeme, nebo jen použijeme jako ozdobu na talíři. 

*Tip na závěr: Když vaříme vývar z masa, hodí se nám po ruce lžíce a miska. V průběhu vaření se na hladině vývaru usazuje pěna. Pokud pěnu budeme pravidelně po dobu vaření sbírat, bude výsledný vývar krásně čistý.

Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky!

Pokračujte ve čtení

Skip to content