
Nároky na plavkovou sézonu musí jít stranou. Jen těžko lze odolat jeruzalémskému dezertu, který v sobě skloubí vydatnou cukrovou nálož s kozím sýrem. Inspirace od týmu ARABFESTU.
Množství: 8 osob
Suroviny
- 2 balení listového těsta (1 balení=275 g)
- 500 g ricotty
- 150 g čerstvého (měkkého) kozího sýra (milovníci kozího sýru dávají až 250 g)
- 50 g rozehřátého nesoleného másla
- rozdrcené nesolené pistácie nebo mandle
sirup
- 90 ml vody
- 280 g krupicového cukru’
- 3–4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody z pomerančových květů (nemusí být)
Postup
Předehřejeme troubu na 230 °C (horkovzdušnou na 210 °C). Do pečícího plechu vložíme listové těsto (1 balení; obvykle je již na pečícím papíře) a potřeme ho trochou rozehřátého másla. Ricottu a kozí sýr smícháme a rozetřeme v míse vidličkou, dáme na listové těsto a upravíme do stejnoměrné vrstvy tak, aby okolo okrajů zůstaly vždy 2 cm těsta volné. Následně přikryjeme zbývajícím listovým těstem (2. balení; přičemž zde již případný pečící papír nevyužijeme). V okrajích těsto srolujeme, aby náplň nemohla vytéci. Těsto pak potřeme zbytkem rozehřátého másla. Zatímco se mutabbak peče, připravíme si sirup. Vodu a cukr smícháme v rendlíku vařečkou, a jakmile začne roztok vřít, přidáme citronovou šťávu a mírně vaříme 2 minuty. Rendlík odstavíme. Mutabbak ihned vytažení z trouby přelijeme tímto sirupem. Měl by se vsáknout. Dezert pak necháme 10 minut chladnout, poté posypeme oříšky a rozdělíme na porce. Podáváme ho teplý.
*Poznámka: Původní recept je důmyslnější a pracnější, to se mj. projevuje tím, že místo listového těsta autoři kuchařky používají těsto filo. Velmi chutné je to ale i s tím listovým.
*Inspirace: „Jeruzalém“ (2016, Slovart) a mix zkušeností týmu ARABFESTU, studentů a absolventů FF ZČU.
Dobrou chuť přeje tým ARABFESTU