Studentské otazníky
Blog, Recepty

Hummusové variace

Image
Hummus je nejrozšířenější předkrm na Blízkém východě. Jedná se zároveň o chutný, zdravý a vyvážený pokrm. Inspirace od týmu ARABFESTU.

Suroviny

Klasický hummus:

  • 2 hrnky cizrny
  • 2 lžíce sezamové pasty tahiny
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky arabské směsi (Koření od Antonína)
  • 1 stroužek syrového česneku nebo 2 stroužky pečeného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, černý pepř na dochucení (nemusí být)

Hummus s červenou řepou:

  • suroviny viz „Klasický hummus“ +
  • 2 kousky středně velké červené řepy (spěcháte-li, kupte předvařenou)
  • 2 stroužky pečeného česneku
  • sůl, pepř na dochucení

Hummus se sušenými rajčaty:

  • suroviny viz „Klasický hummus“ +
  • 4 lžíce na drobno nasekaných sušených rajčat
  • 2–3 lžíce jogurtu řeckého typu nebo krémovité smetany (nemusí být)
  • 2 stroužky pečeného česneku
  • 1 lžička drceného chilli

Postup

Cizrnu propereme ve vodě a namočíme alespoň na 12 hodin. Pak ji uvaříme doměkka (asi 45 minut). Vodu nevyléváme, přidává se při mixování. Mixuje se po částech, aby se mixer nezahltil a dolévá se postupně voda podle potřeby. Má se to umixovat na hladkou kašičku. Když docílíme té jemné kašičky, přidáme se do ní dvě lžíce tahini, koření, podle chuti citron, dále trochu pepře a olivový olej. 

V případě hummusu se sušenými rajčaty postupujeme stejně, rozdíl je jen v tom, že přidáme navíc zmíněné ingredience a vše rozmixujeme. 

Co se týče přípravy červené řepy, pokud použijeme již předvařenou, stačí ji dát péci do trouby lehce zakápnutou olivovým olejem (na 190 °C, na 20 minut). Důležité je, aby řepa byla stále šťavnatá, nikoli černá. Upečenou řepu pak až po vychladnutí přidáme k hummusu a vše rozmixujeme. V případě, že budeme používat jogurt nebo smetanu, doporučujeme zkonzumovat hned, v lednici to tak dlouho nevydrží.

Hotový hummus rozprostřeme na talíř, jemně zakápneme ještě olivovým olejem, můžeme ozdobit několika zbylými kuličkami vařené cizrny, příp. přidat navrch i chilli či arabskou směs, po krajích lze nazdobit i petrželkou nebo mátou, to podle vkusu.

*Poznámka: I v případě použití předvařené cizrny v nesoleném nálevu může být hummus velmi chutný. Pro výše uvedené množství doporučujeme 2 plechovky. V každém případě je při přípravě hummusu zásadní koření (nebojme se zkoušet a vylepšovat!) a kvalitní  olivový olej. 

*Inspirace: „Syrská kuchyně“ (2015, Dar Ibn Rushd) a mix zkušeností týmu ARABFESTU, studentů a absolventů FF ZČU. 

Dobrou chuť přeje tým ARABFESTU!

Pokračujte ve čtení