Studentské otazníky
Blog, Recepty

Osvěžující malinové potěšení

Image

Když si lámu hlavu nad tím, čím pohostit návštěvu, tento dezert je zaručená volba. Není nijak složitý, nevyžaduje troubu, dá se lehce upravovat a vylepšovat. Snad přijde vhod i tobě.

Množství: 4 porce

Suroviny:

• 250 g mražených nebo čerstvých malin (nebo jakékoliv jiné ovoce)

• 80 g třtinového cukru (nebo jakéhokoliv jiného)

• 100 ml vody

• lžíce kukuřičného škrobu

• 200 g ovesných vloček

• 35 g loupaných mandlí

• 40 g rozpuštěného kokosového oleje

• 350 g polotučného tvarohu

• (vanilkové aroma)

Postup:

Maliny, 50 g třtinového cukru a 50 ml vody vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím smícháme zbývajících 50 ml vody a kukuřičný škrob. Po rozvaření malin a cukru přilijeme k směsi škrob s vodou. Za stálého míchání vaříme na středním plameni, dokud vše lehce nezhoustne. Poté hrnec odstavíme a necháme pomalu chladnout.

Připravíme si mixér, do kterého vložíme ovesné vločky (mohou být celé nebo jemné), rozpuštěný kokosový olej, loupané mandle a 30 g třtinového cukru. Vše mixujeme zhruba minutu.

Tvaroh vyšleháme, případně můžeme smíchat tvaroh se Skyrem. Milovníci sladkého mohou přidat cukr nebo také vanilkové aroma.

Nakonec si připravíme čtyři menší skleničky, do kterých budeme postupně vrstvit rozmixované ovesné vločky, tvaroh a malinovou směs (v tomto pořadí celkem šest vrstev).

Dezert můžeme ihned podávat, nicméně z mé zkušenosti nejlépe chutná pořádně vychlazený a uleželý. Skladovat v ledničce ho můžeme jeden až dva dny.

Tip: Pokud nemáš chuť na maliny, můžeš namísto nich použít jiné ovoce. V receptu můžeš přidávat (či odebírat) i jiné ingredience, např. skořici, med, kakao… 

Inspirováno receptem z knihy Jíme zdravě do 30 minut.

Pokračujte ve čtení