Studentské otazníky
Blog, Recepty

Česnečka

Přírodní antibiotikum pro chladné večery a také spolehlivý „vyprošťovák“ po vydařené párty.

Množství: 2–⁠4 porce

Suroviny:

  • vývar nebo voda
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 paličky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • klobása (nemusí být)
  • tvrdý sýr / syrečky
  • 1ks staršího pečiva (rohlík/ chleba)

Postup:

Varianta 1:

Pro přípravu budeme potřebovat čistý vývar, například uzený či zeleninový. Jednotlivé stroužky česneku a brambory očistíme, brambory nakrájíme na kostky. Cibulku nakrájíme na drobno a necháme ji zpěnit na pánvi na másle. Poté ji vložíme spolu s nakrájenými brambory do hotového vývaru, který máme na plotně a přivedeme k varu. Stroužky česneku přidáváme do polévky rozmačkané a vše necháme povařit do změknutí. Dochutíme v závěru dle našich preferencí trochou soli, pepře, případně majoránkou či česnekem pro ještě výraznější česnekovou chuť.

Varianta 2 (rychlá záchrana pro chuďase):

Tahle varianta je velmi rychlá a je skutečně připravovaná jen z vody. Vegetariáni si maso odmyslí, ale pokud najdete párek, klobásu nebo anglickou v lednici, tak se může hodit. Cibulku a jeden stroužek česneku nakrájejte najemno. Do kastrůlku dáme trochu oleje nebo jiného tuku a necháme zpěnit. Také můžeme přidat uzeninu. Oloupáme si a nakrájíme brambory, očistíme zbylý česnek. V konvici uvaříme vodu, kterou pak zalejeme osmaženou cibulku s česnekem, připadnou uzeninou. Přidáme brambory a postupně  i česnek (buď rozmačkaný nebo na velice drobno nakrájený). Na závěr budeme dochucovat solí, pepřem, majoránkou. Ve chvíli, kdy se nám v polévce uvaří brambory, přidáme zbylý očištěný česnek (4 stroužky), aby měla polévka ten správný říz.

Krutony

Pečivo, které máme doma přebytečné nebo tvrdší, nakrájíme a na sucho osmahneme na pánvi.

Polévku můžeme podávat se sýrem a krutony.

*Tip na závěr:

Pokud tě po česneku pálí žáha, můžeš zkusit upéct česnek v troubě, polévka bude jemnější a dá se tak připravit i v krémové variantě. Případně z každého stroužku česneku, než jej rozmáčkáme, vytáhni jeho „srdíčko“. Právě uprostřed česneku je „jádro“, které je nejvíce ostré.

Dobrou chuť přeje Elis ze Sutnarky!

Pokračujte ve čtení