Studentské otazníky
Blog, Život na ZČU

Jde to i BezTíže: Dobrodružství v Košicích a Vysokých Tatrách

Image

Prozkoumání bohaté historie města Košice, návštěva TUKE (Technická univerzita v Košicích), pouť k jezerům ležících v útrobách Vysokých Tater a výměna cenných zkušeností.

Ještě než se vydáme na dobrodružství, které nás čekalo na východě Slovenska, pozastavme se u slova změna. Přechod ze střední školy na školu vysokou, přestěhování se z jednoho státu do jiného, či změna pasivního vysokoškolského života na život proaktivní. Změny to nejsou jednoduché a často nám obrátí život naruby, ale je nutné je zvládat. A věř, že to jde i bez tíže. Třešničkou na dortu pak může být i poznávání nových kultur. V řádcích níže ti krátce představím projekt BezTíže a přiblížím naši cestu na Slovensko v rámci výměnného pobytu se slovenskými kolegy. 

Jde to i bez tíže!

BezTíže je projekt Informačního a poradenského centra ZČU (IPC), který se zaměřuje na adaptaci nových studentů přicházejících z Ukrajiny do vysokoškolského vzdělávacího systému a jejich začleňování do kolektivu českých a zahraničních studentů pomocí společných kulturních a edukačních aktivit. Projekt má napomoci vzájemnému poznávání a vytvoření podmínek pro úspěšné studium. Ve světě BezTíže studium získává nový rozměr plný nezapomenutelných zážitků. V rámci projektu si užíváme nejen snídaně se spolužáky plné smíchu a dobré atmosféry, ale také objevujeme krásy univerzitního města Plzně, pořádáme společná filmová promítání a následné debaty, které nám otevírají nové perspektivy. 

Projekt zaštítil i cestu na Slovensko, kterou ti za krátkou chvíli představím. Nejprve si tě ale dovolím pozvat do týmu BezTíže. Staň se členem našeho týmu či zkrátka jen navštiv některou z našich akcí. Stačí přijít a užít si společně strávený čas se spolužáky z různých oborů. Sleduj naši Facebook skupinu Erasmus+ BezTíže, Instagram a Telegram BezTíže, kde pravidelně informujeme o všech námi pořádaných událostech. Představování již bylo dost, vydáme se za medvědy. 

Image

Ve dvou se to lépe táhne

Jedné červnové neděle jsem společně se čtyřmi spolužáky a dvěma pracovnicemi IPC vyrazil do Košic. Cílem cesty bylo poznat studenty Technické univerzity v Košicích, kteří projekt BezTíže realizují na tamní půdě, předat si vzájemné zkušenosti, debatovat s experty a odvézt si podnětné tipy k tomu, jak celý projekt vylepšit. Dvanáctihodinová cesta autobusem byla opravdu náročná, čas jsme si krátili prací na instagramovém profilu BezTíže či hraním šachu. Mapování celé mobility najdeš ve výběru příběhů na instagramovém profilu projektu. Do východoslovenské metropole jsme dorazili ve večerních hodinách a po ubytování na hotelu jsme si prohlédli krásy nočního města, kde zrovna probíhal mezinárodní filmový festival Art Film Fest. Noční osvětlení podtrhovalo genius loci historického města a my nasávali jeho atmosféru. Hlavní program ovšem začal až v den druhý. 

Košice bez bariér aneb dílo mnoha národů

Po vydatné snídani jsme se přesunuli do prostor TUKE, konkrétně do sídla tamního bezbariérového centra, kde jsme se seznámili s vedoucími pracovníky. Dozvěděli jsme se o historii pracoviště, byly nám představeny nejnovější technologie využívané pro práci s těmi, kteří potřebují pomoci při studiu. Po prohlídce areálu univerzity jsme vyrazili na společný oběd a začali navazovat nová přátelství. Abychom si trochu odpočinuli od diskuzí, jejichž cílem bylo přijít s podnětnými nápady do budoucna, vydali jsme se na prohlídku historického centra Košic se zkušeným průvodcem. Žár slunečních paprsků doléhal na budovy muzeí, Kapitálského paláce, dřevěného kostela, Státního divadla či Katedrály svaté Alžběty, které jsme míjeli. Cestou jsme se dozvěděli, že historii Košic formovala spousta národů, která společně vytvořila krásy města v jeho dnešní podobě. 

Image

Cesta je to náročná, ale výhled za to stojí

V podvečer jsme uzavřeli naši městskou kapitolu a vydali se do hor, na cestu do Starej Lesnej, která dřímá v úpatí Vysokých Tater. Ubytovali jsme se a vyrazili na večeři, kde na nás čekali čtyři studenti TUKE a kolegové z projektu BezTíže. Výměna praktických zkušeností samotných studentů tak mohla začít. Všichni slovenští studenti navíc pocházejí z Ukrajiny, tudíž si integrací sami prošli a zkušenosti tak předávají opravdu z první ruky. 

Další dny naší výpravy jsme usedli do kongresového centra k hlavní části našeho programu. Jak my, tak naši kolegové z Košic, jsme představili vlastní projektové aktivity a uvedli, čeho jsme dosáhli a co ještě chceme zlepšit. Prezentací a diskuzí se účastnili také koordinátorka centra sociálně-psychologické podpory TUKE, zástupkyně občanského sdružení IPčko a Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky. Po prezentacích aktivit následovaly podnětné diskuze, ve kterých jsme rozebírali cestu k úspěšné inkluzi a integraci, odstranění jazykových bariér či podpoře duševního zdraví studujících. Odpolední program obou dní byl jasný: prozkoumávání krás Vysokých Tater. Cesta ke Štrbskému Plesu byla náročná, o to zaslouženější byly výhledy na husté lesy, stále zasněžené vrcholy hor a nadýchané mraky, které jsme měli na dosah ruky. Cesta to byla opravdu symbolická, jelikož i studium může být náročné a cesta je to často dlouhá a strmá, za námahu však stojí. Hlavní je najít způsob, jak si studentský život ulehčit a i od toho je tu náš projekt!

Image

Cesta zpět je teprve začátek

Rozloučili jsme se s novými kamarády, pomalu nechávali rozležet načerpané podněty a vydali se na zpáteční cestu. Projekt BezTíže je tu od toho, aby pomáhal. Naše slovenské dobrodružství jsme podstoupili, abychom zjistili, jak pomoc zefektivnit, zkvalitnit a dostat ji mezi více studentů. Kromě toho nám výlet na Slovensko přinesl spoustu krásných zážitků a může být inspirací i pro tebe, aby ses vydal*a na cestu bez tíže s námi. Kdo ví, kam se vydáme příště. 

foto © Kateryna Belynets

Pokračujte ve čtení