Studentské otazníky
Blog, Tipy & triky

Letní tipy našich redaktorů

Image

Léto je v plném proudu. Pro většinu studentů jsou prázdniny diametrálně odlišným obdobím oproti semestru a zkouškovému období. Mozek navyknutý na neustálé školní povinnosti dost možná marně přemýšlí, jak se vším tím volnem naložit. Přesně s tím ti přispěchal na pomoc tento článek o tom, jak prázdniny a letní počasí dobře využít. Přejeme příjemné prázdniny!

Martinův železniční tip

O této příležitosti jsem se ve svých článcích zmínil již několikrát, ale neuškodí si ji zopakovat. Na vlastní kůži jsem ji před pár lety využil při jedné ze svých dovolených pod stanem. České dráhy každoročně po dobu letních prázdnin prodávají Jízdenku na léto. Jedná se o jízdenku umožňující neomezené cestování ve všech vlacích Českých drah po dobu sedmi, respektive čtrnácti po sobě jdoucích dnů v rámci období 1. 7. – 31. 8. Který den začne jízdenka platit, je čistě na tobě. Koupit ji lze v papírové podobě na nádraží, nebo ji můžeš nahrát na In Kartu elektronicky. Není potřeba mít klasickou, plastovou In Kartu, stačí Virtuální In Karta. S touto jízdenkou nemáš možnost získat místenku na nějaký spoj zdarma, jako tomu je při nákupu běžné jízdenky ČD pomocí e-shopu nebo aplikace Můj vlak – je potřeba spoléhat na volné sedadlo, nebo si na kritický spoj dokoupit místenku za běžných 35 Kč. Standardně můžeš jezdit pouze ve druhé třídě, je ale možné si zároveň na In Kartu nahrát týdenní doplatek do první třídy, čímž získáš možnost neomezeného cestování v první třídě. Cestování můžeš spojit také s aplikací Vlakem na výlet, která je plná tipů vhodných při cestách vlakem.

Natáliin taneční tip

Už tě nebaví sáhodlouhé povalování na sluníčku, další nálož historie z úst monotónně hovořícího průvodce? Nebo už máš ztuhlé svaly z letní brigády? Vyraž na taneční lekci, která ti dobije baterky. Mým tipem na zpestření prázdnin jsou taneční open class lekce, které jsou zpravidla otevřené pro veškeré taneční úrovně a pro všechny nezávisle na věku. (Výjimka ale potvrzuje pravidlo, tudíž je lepší si tuto informaci ověřit.) Pro mě byl tanec vždy aktivní odpočinek a činnost, při které můžeš potkat moc fajn lidi. Vždy když někam cestuji, mrknu se, co je v nabídce a vyrazím na taneční lekci. Zjistím si lektory tanečních škol v daném městě a při té příležitosti zkouknu i jejich sociální sítě. Lektoři často sdílí jak své taneční lekce, tak lekce ostatních nebo taneční akce v podobě battlů nebo party. Pokud tě tanec zajímá o trochu víc a máš v létě volný týden, můžeš vyrazit na taneční kemp, kterých je u nás nespočet. Zde máš jak battly, tak party na jednom místě a můžeš si užít letní taneční atmosféru na plné obrátky. Zajímá-li tě tohle téma více, začti se do mého článku o dancehallu.

Sabčin relaxační tip

Léto je pro mě především období, kdy mám čas sama pro sebe. Kombinuji proto flákání se a aktivní odpočinek se zavedením návyků, které si chci udržet po celý rok. V mém případě se jedná o pravidelné jídlo (mám čas si navařit) a pravidelné udržování domácnosti. Také si vymezuji čas na své koně, s poníky jezdíme v létě po výstavách  – pro velkou dávku roztomilosti se můžeš přijet podívat do Dnešic či do Plas. Zároveň si dělám časovou rezervu, pomalinku se začínám chystat na státnice a bakalářku. Studuju také koňskou psychologii, což je kurz, který je online pod organizací EBA ve Velké Británii – je to pro mě obohacující jak co se týká informací, tak co se týká jazyků. A čtu. Hoooodně čtu. Konečně mám čas na knížky, teď konkrétně je to kniha Silvie Lauder V pasti pohlaví. A když mám někam vyrazit, objíždím (nejen) pražská muzea (dohromady s ISIC kartou je to finančně nenáročný výlet). Co bych ještě doporučila, jsou Pride akce v různých městech. Ať už jsi nebo nejsi queer, často je to skvělá příležitost se přiučit něčemu novému (součástí bývají vzdělávací akce) a potkat spoustu zajímavých lidí!

Sářin tip na spinks v lesích 

Efektivně odpočívat je dnes pro nejednoho z nás trochu oříšek a ani já nejsem výjimkou. Postupně si však nacházím cesty, jak trochu síly nabrat. Jelikož se cítím dobře v přírodě, jednou z těch cest je sbalit hamaku (houpací síť, deku, karimatku nebo cokoliv na čem či v čem se dá odpočívat), případně knížku nebo psa a vyrazit do lesů. Přes školní rok jsem si na takový odpočinek mockrát čas nenašla, tak se těším, že si to teď o prázdninách vynahradím. Navíc to je fajn způsob trávení času při horkých letních dnech, kdy nám koruny stromů poskytnou stín, les celkově příjemnější teploty a vzduch. No a ti, kteří neradi tráví čas sami nebo zrovna nemají náladu na samotu, mohou takový výlet do lesa podniknout s přáteli nebo s partnerem.

Míšin venkovně-kulturní tip

Léto je tu a já pořád nevím, jaký k němu zaujmout postoj. Jsem letní dítě, narodila jsem se za tropického červnového dne a raději než stále zahřívat studené nohy se smažím na sluníčku. Letní dny ale s sebou přináší také červenou kůži, rozpálené městské chodníky a víc příležitostí zabavit se než je volných dnů dovolené. Hned s prvními vysokými teplotami také zjišťuji, že jsem opět zapomněla plánovat dostatečně dopředu, a tak mi zase uniká filmový festival v Karlových Varech… Jinak si ale příjemných letních večerů užívám plnými doušky a vyrážím na divadelní představení a filmová promítání pod širým nebem, těším se na posezení u ohně – málokdy se mi poštěstí jen tak civět a tady se to úplně nabízí. Můj tip je tedy využít tepla a světla, které nám léto přináší a být co nejvíce venku. V zimě si gauče a polštářů užijeme až až. V Plzni je skvělá třeba Náplavka na Radbuze či hipsta prostor DEPO2015.

Šimiho filmový tip

Léto je ta část roku, kdy se v televizi můžeš spolehnout na léty prověřenou klasiku jako jsou Chalupáři, Malý pitaval z velkého města nebo Kriminálka Anděl. Někteří tak raději tráví dlouhé letní večery na čerstvém vzduchu. Pokud však nemáš na kinematografii během roku čas a zároveň nechceš trávit léto u Netflixu, ještě pořád jsou tady letní kina. Dokonce se mi zdá, že v poslední době rostou jako houby po dešti. Mimo Plzeň, kterou nám kulturně pokryla Míša, mohu namátkou zmínit další letní kina regionu, např. Hrádek u Rokycan, Blovice, Neurazy, Stod, Klatovy, Horní Bříza, Spálené Poříčí, Kralovice, Přeštice, Horšovský Týn, Stříbro a stoprocentně jsem ještě na nějaká zapomněl. Ceny vstupného nebývají vysoké a vybírat můžeš jak z novějších titulů, tak letitých evergreenů. Co by to pak bylo za letní kino, kdybys nemohl s kamarády popít nějaké to pivko, limču nebo se pohostit poctivou klobásou z grilu. Pokud miluješ filmy a letní pohodu, neváhej, a najdi si svůj oblíbený letňák!

Vojtův tip všech chutí

Pelmel. Pevně daný režim, jež je spjat se zbytkem kalendářního roku je v létě fuč a ke slovu se dostávají spontánnost a všehochuť. Proto ani své redaktorské letní tipy nebudu nijak rámovat a podělím se o rozmanitý průřez akcí, které rozpálené bloky letní Plzně ukrývají. Také jste jako Míša nestihli Karlovarský filmový festival ve Varech? Nevadí, ty největší filmové události léta najdete i v multiplexech. Málokdy se stává, že zajímaví a osobití režiséři dostanou téměř neomezený budget a možnost přivézt precizní přitom divácky vděčné vize k životu. Natož, abychom dostali tři autorské blockbustery v rozmezí dvou týdnů. V létě bude kinům panovat Nolanův ničitel světů Oppenheimer, spektákl o tvůrci atomové bomby, sedmý díl Mission: Impossible, jenž spíše než laciné soudobé akční filmy připomíná zázraky Bustera Keatona a Barbie Grety Gerwig, na kterou půjdou snad úplně všichni. Že ti nestačí adrenalin na plátně? Nevadí, 22. července můžeš být v Papírně Slovany svědky tří hodin intenzivních bojových sportů v rámci akce Street Fight 06. Pokud se potřebuješ vybít pohybem, ale násilí ti nic neříká, můžeš navštívit kulturní pop-up Inspiral Garden, který probíhá od 7. do 12. srpna. Konkrétně doporučuji páteční vystoupení Trnavského rappera FVCK_KVLT, jehož letošní album Cigán ti poskytne plno podnětů, jimž můžeš popustit uzdu právě na jeho energickém koncertu. Na závěr naší tour Plzeňským létem krapet zpomalíme a navštívíme retrospektivní výstavu Eva Hubatová: Fotoinformel, kterou až do 20. srpna najdete v Západočeské galerii v Plzni. Že ti pojem fotoinformel nic neříká? Ještě aby jo, jedná se o naprosto jedinečnou techniku, kterou jen tak neuvidíš. Vstup je navíc zdarma, takže neváhej a vyraz klidně hned zítra.Více k filmovým promítáním se dozvíš také v mém článku

Lišákův neexistující tip

Honza o prázdninách nepracuje. Buď jako Honza.

Kačky nocovací tip

Léto je časem odpočinku a je už jen na tobě, zdali si zvolíš ten aktivní či pasivní s knížkou v ruce na pláži. Pokud jsi měl/a ale plné ruce se zkouškovým a nestihl/a jsi pořádně naplánovat žádnou dovolenou, mám pro tebe tip na spontánní výlet po krásách české krajiny. Zaručenou revitalizací mozkových buněk po náročných zkouškách je pro mne pěší turistika. Tu si můžeš užít po celé České republice s ubytováním ve městech, v kempech nebo třeba v hamace. Ubytování bývají ale často na prázdniny plná, a tak, pokud jsi fanoušek stanování, je skvělou variantou využít nouzová nocoviště. Národní park Šumava má sedm ohraničených stanovišť na legální stanování na trase od Železné Rudy až po horu Plechý. Trasa mezi jednotlivými nocovišti má celkem 78,7 km, ale díky vlakové dostupnosti si můžeš vybrat i jen jeden úsek s cílovou destinací ze seznamu nocovišť. Nocoviště mají svá pravidla, a to že je možné je využít jen na jednu noc, je zakázáno rozdělávat oheň či znečišťovat NP odpadky. Pozor také na rušné turistické víkendy, protože v nocovištích je místo přibližně na 10 stanů a kdo dřív přijde, ten dřív nocuje. Nouzová nocoviště ti poskytnou jedinečnou možnost vidět východ slunce přímo ze srdce národního parku.

Pokračujte ve čtení