Studentské otazníky
Blog, Tipy & triky

Bezbřehé Souostroví ve SKLEPě

Image

Ve středu 19. dubna 2023 se ve SKLEPě konala vernisáž k výstavě Bez břehů nově vzniklého uměleckého seskupení Souostroví.

Studentský klub SKLEP., ležící nedaleko tramvajové zastávky Chodské náměstí v ulici Thámova v Plzni, pravidelně funguje teprve od ledna 2023, přesto už má za sebou spoustu úspěšných akcí.. Ráda bych se zaměřila na vernisáž, které jsem se naposledy zúčastnila.

Studenti tvoří Souostroví

Celou akci si samo připravilo a moderovalo umělecké uskupení Souostroví, jež tvoří několik žáků Střední umělecko-průmyslové školy Zámeček. Večer uvedl na sklepních prknech jeden z vystavujících Vojtěch Sušanka, následně nás do bezbřehé atmosféry na vlnách bluesové hudby zaneslo duo hudebně nadaných učitelů ze Zámečku. Pro změnu literární nadání do vínku dostala jedna z vystavujících, Lucie Mádlíková, která se s námi podělila o svůj autorský text hned, jakmile dozněla druhá píseň. Po autorském čtení pódium na chvíli osiřelo, v průběhu večera se na něj interpreti ještě vrátili a dokonce pár hostů roztančili. 

Sklepní prkna si v pokročilejší fázi vernisáže vyzkoušel také další vystavující, Vojtěch Pokštefl. Textem, jehož autory byli další dva vystavující, potvrdil uvolněnost tohoto večera. V průběhu celé vernisáže bylo také možné občerstvit se na baru či si zakoupit kartičky s výtvory umělců, případně šperky vyráběné jednou ze slečen pomáhajících ve SKLEPě.

Image

Komentovaná výstava

Jakmile pódium osiřelo po autorském čtení, rozhodla jsem se prozkoumat každé zákoutí, ve kterém bylo vystaveno některé z děl. Zajímala mě spousta věcí, a tak jsem se rozhodla říci si o autorský komentář k vystaveným kouskům. Překonat stydlivost se vyplatilo –⁠ Vojtěch Sušanka byl natolik ochotný, že mně i mému doprovodu poskytl komentář k téměř každému vystavenému dílu. On sám měl v prostorách SKLEPa vystavené poměrně abstraktní, řekla bych i experimentální fotografie. 

SKLEP. toho večera praskal ve švech nejen množstvím návštěvníků, ale také množstvím uměleckých děl. K vidění zde nebyly jen fotografie, ale také malby nebo grafiky. Výstava tak svou rozmanitostí mohla zaujmout o to více diváků. 

Pokud tě zajímá umění, neváhej SKLEP. navštívit – výstava Bez břehů tam běží už jen do konce května. Otevírací hodiny SKLEPa najdeš na  Instagramu sklep.plzen a Facebooku SKLEP., kam koordinátoři pravidelně přidávají aktuální program. Souostroví má také Instagram souostrovi, na kterém postupně představuje své členy a jejich výtvarná díla. 

Ve SKLEPě si nepřijdou na své jen zájemci o výtvarné umění či umělci, kteří si chtějí vyzkoušet uspořádat vlastní výstavu. SKLEP. je místo pro všerůzné duše, pro umělce i neumělce, studenty i nestudenty, které dává prostor realizovat se také dobrodruhům (přednášky, vyprávění o cestování stopem Kanadou nebo o Erasmu ve Španělsku), znalcům a nadšencům (přednášky), bavičům (SKLEP QUIZ, BINGO), hudebníkům (koncerty) nebo třeba také básníkům (autorská čtení) a slamerům (exhibice Kindergarden). Takže pokud budeš chtít vyrazit za kulturou nebo se zkrátka jen pobavit a socializovat, nešlápneš vedle, když se rozhodneš zajít právě sem.

Image

Pokračujte ve čtení