Studentské otazníky
Blog, Život na ZČU

Se ZČU na vrchol! 2. díl – ekonomka, pajda, právnická

Image

Je to už nějaká doba, kdy jsme si společně představili absolventy technických fakult ZČU, kteří se nějakým způsobem dostali do širšího povědomí a mohou se tak stát vzorem nejen pro další zájemce o studium na těchto fakultách. Bylo by však nefér, kdybychom nepřipojili i absolventky a absolventy dalších fakult ZČU – v rozmanitosti je totiž síla!

Těžko najít jednotný vzorec pro zaškatulkování všech fakult ZČU, proto ti nemusí moje sdružování fakult dávat úplně smysl, nicméně v tomto díle bych ti rád představil osobnosti, které se mohou pyšnit titulem z fakulty ekonomické, pedagogické a právnické. A věř, že kariéra a studijní obor spolu rozhodně nemusejí souviset.

Fakulta ekonomická – Přemysl Švarc

Přemysl Švarc není ani účetní ani finanční poradce ani odborník na cestovní ruch, jak by se mohlo dle jeho titulu zdát. U Přemysla totiž nakonec převládla láska k sportu. Již jako malý kluk chodil na plavání, avšak proč vynikat v jednom sportu, když k tomu můžeš přidat ještě cyklistiku a běh a všechno to krásně spojit do takového kompletu známého jako triatlon.

Přes úspěchy v evropských i světových pohárech byl nakonec nominován i na největší sportovní událost vůbec – olympijské hry. Těch se zúčastnil v roce 2012 v Londýně a v elitní světové konkurenci se umístil na 45. místě. Olympiáda v Riu mu však jen o kousek utekla, což můžeme celkem oprávněně svést na zranění, které si způsobil během závodu v Austrálii po kolizi se soupeřem, a proto nemohl být v kvalifikaci stoprocentní.

Když však něco končí, obvykle začíná něco nového. V roce 2017 Přemysl ukončil závodní kariéru, mimo jiné i proto, aby se mohl více věnovat rodině. Jak toho roku řekl v rozhovoru pro Deník.cz: „Čekáme narození prcka a já Kačce slíbil, že malého budeme vychovávat spolu. Což by při cestování po světě za triatlonem nešlo. A chlap by měl sliby plnit.“

Fakulta právnická – Lucie Hrdá

To, že obor advokacie není jen mužská záležitost, dokazuje Lucie Hrdá, absolventka právnické fakulty ZČU a advokátka zaměřující se na trestní a rodinné právo, jedna z nejuznávanějších v oboru.

Začátky její advokátní praxe nebyly jednoduché. Ještě před zhruba 20 lety byly ženy v advokacii naprostou raritou a žena potřebovala hodně sebevědomí, aby dokázala prorazit. Problémy se objevily i během jejího těhotenství, kdy disrespekt paradoxně přišel i ze strany soudkyně. Lucie se však nenechala odradit a z pozice začátečnického outsidera se vypracovala do uznávané specialistky, která se v souvislosti s kauzami domácího a sexuálního násilí často vyjadřuje i v médiích.

Je rovněž zakladatelkou platformy Bez trestu, která se snaží upozornit na mnohdy banální tresty pachatelů domácího a sexuálního násilí, kdy soud často bere v potaz irelevantní okolonosti typu „mají spolu děti“, „mohla odejít“, „vracela se k němu“. Naštěstí to snad vypadá, že se díky veřejné diskusi začíná na tomto poli něco měnit k lepšímu, i když cesta bude ještě dlouhá.

Fakulta pedagogická – Jana Hoffmannová

Rozmanitá fakulta si žádá rozmanité absolventy a absolventky. Seznam se s Janou Hoffmannovou, absolventkou učitelství matematiky v Plzni, kterou ale možná budeš znát spíše jako operní zpěvačku. Je to vůbec možné? Čti dál.

Jana Hoffmannová skutečně část svého života matematiku učila, a to ne ledackde. Po úspěšném složení státnic v roce 2004 byla požádána, zda by si pobyt ve škole přece jen nechtěla ještě o pár let prodloužit. A tak místo toho, aby Jana učila matematiku děti školou povinné, celých 5 let učila na fakultě matematiku ty, co ji třeba jednou sami učit budou.

Již od dětství se však věnovala zpěvu i hudbě obecně. Po dokončení studia učitelství matematiky plynule navázala zahájením studia sólového zpěvu na též fakultě, již v té době však měla i stálé angažmá v operním souboru plzeňského divadla J. K. Tyla. O tom, že roku 2009 tedy studium úspěšně absolvuje, snad nemohlo být pochyb.

Jana je ale neustále v jednom kole, v roce 2010 se jí narodil první syn a v roce 2013 druhý. Ani během mateřské dovolené však nezahálí a udržuje si svoji kondici alespoň občasnými sólovými koncerty. Kromě vystupování učila i na International School of Music and Fine Arts a dokonce vedla dětské sportovní tréninky. Od září 2016 vyučuje na Základní škole Martina Luthera v Plzni.

Neztratí se však ani doma. V rozhovoru pro ČRo Plzeň se sama tituluje jako „Ferda Mravenec, práce všeho druhu“ a říká: „Třeba vám vymaluju doma anebo nalepím stropnice nebo udělám jednoduché webové stránky.“ Jestli tohle není žena činu, tak už pak fakt nevím, kdo.

Příště…

Až se zas někdy dokopu ke psaní, dáme si závěrečnou trojici absolventů a absolventek plzeňských fakult. A bude to slušná směska, od zdrávky, alias Fakulty zdravotnických studií, přes studujícími snad nejvytíženější plzeňskou Fakultu filozofickou až po uměleckou Sutnarku. Těšíš se? Já tedy jo.

Zdroje

Přemysl Švarc – Absolventi ZČU (zcu.cz)
Končí kariéru. Sliby se mají plnit, říká triatlonista Švarc – Plzeňský deník (denik.cz)
Inspirativní ženy, Lucie Hrdá: Ze začátku jsem chodila brečet na záchod – iDNES.cz
Jana Hoffmannová – operní zpěvačka v montérkách | Plzeň (rozhlas.cz)
Mgr. Jana Hoffmannová | janahoffmannova.freepage.cz

Foto: Ondřej Holubec

Pokračujte ve čtení

Skip to content