Gnocchi (čti „ňóky”) určitě z italských restaurací znáš. Možná ale nevíš, že je velmi jednoduché si je připravit doma – uděláš s nimi větší parádu než s těmi kupovanými.
Suroviny:
- 8 větších brambor
- 75 g hrubé mouky
- 1 šťastné vajíčko
- sůl
- špetku mletého muškátového oříšku (volitelné)
Postup:
Nejprve si uvaříme brambory do měkka. Vaříme je ve slupce, kterou poté oloupeme. Vařené brambory nastrouháme na struhadle a necháme vychladnout. Přidáme vajíčko, špetku soli a pro ještě lepší chuť špetku mletého muškátového oříšku. Za stálého míchání postupně přisypeme mouku. Mělo by nám vzniknout hladké těsto.
Pomoučíme si plech, kde těsto rozválíme na cca 2,5 cm široký váleček, který rozkrájíme na požadovanou velikost noků. Klasický vzhled noků vytvoříme pomocí obtisku vidličky. Gnocchi vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou k hladině. A máme hotovo!
S čím gnocchi kombinovat?
Gnocchi lze kombinovat se všemi různými omáčkami a pesty. Moje nejoblíbenější varianta je zachování jednoduchosti receptu – gnocchi lehce osmahnu na másle a přidám šalvěj. Servíruji se strouhaným sýrem. Buon appetito!