Studentské otazníky
Blog, Život na ZČU

Se ZČU na vrchol! 1. díl – technické fakulty

Image

Zajímaví absolventi ZČU, kteří tě mohou inspirovat.

Ať už studuješ kteroukoliv z fakult Západočeské univerzity v Plzni, tvá volba nemůže být nikdy špatná. Oborů na výběr jsou mraky a každý z nich ti nabídne širokou škálu uplatnění. Stále nevěříš? Pojď se podívat na některé ze zajímavých absolventek a absolventů ZČU. Najdeš mezi nimi špičky ve svých oborech, ale třeba i lidi, kteří se nakonec prosadili úplně jinak, než by se soudě podle jejich diplomu čekalo.

Fakulta aplikovaných věd – Václav Kadlec

Přestože absolventi FAVky bývají firmami hojně vyhledáváni, občas se mohou ve společnosti stávat terčem posměchů –  bývají označováni za nerdy či geeky, mistry v řešení rovnic či programování, ale za naprosto nepoužitelné v reálném životě. Je pravda, že některé favtardy (já sám jím jsem) poznáš na sto honů, ale najdou se i tací, kteří se zde nabitými znalostmi naloží úplně jinak, než by kdo čekal.

Příkladem za všechny budiž Václav Kadlec. Kromě softwarového inženýrství na FAVce vystudoval ještě ekonomiku a management v Brně. Své zkušenosti s programováním si však nenechal pro sebe, naopak, rozhodl se je šířit dál. Kromě několika knih o programovacích jazycích C/C++ a Delphi napsal přes 180 článků týkajících se technologických témat. Téměř pět let působil jako ředitel vydavatelství Computer Press se zaměřením na IT technologie. V současné době působí jako výkonný ředitel společnosti Albatros Media, z hlediska počtu vydaných titulů největšího nakladatelství v Česku.

Fakulta elektrotechnická – Jan Kruml

Aby mohl inženýr v praxi uspět, musí být nejen dobrý technik, ale i manažer. To zdůrazňuje Jan Kruml, současný ředitel jaderné elektrárny Temelín, který v roce 1987 absolvoval Fakultu elektrotechnickou VŠSE, dnešní ZČU. Celý život zůstal věrný jaderné energii, a to se mu vyplatilo. Na post ředitele se však musel vypracovat, jak on sám říká „od píky”. Hned po škole nastoupil jako operátor sekundárního okruhu JE Dukovany. Od té doby vystřídal na téměř desítku pracovních pozic v Dukovanech i Temelíně, kde to dotáhl až na ředitele.

Mimo to se věnuje také mentoringu a příležitostně přednáší na vysokých školách (Přednáška na FEL ZČU, 2022), kde zdůrazňuje to, že jakožto dobrý ředitel musí mít kromě dobrého technického základu a manažerských schopností i detailní přehled o chodu celé elektrárny, kterého nelze docílit jinak než praxí.

Fakulta strojní – Josef Perlík

Shodou okolností tu máme dalšího absolventa, který našel své uplatnění v jaderném průmyslu. Je jím Josef Perlík, který své studium na Fakultě strojní zakončil v roce 1999 a roku 2001 nastoupil ve společnosti ŠKODA JS (jeden z evropských lídrů jaderné energetiky) jako designér mechanických a řídicích systémů. Z této ryze technické pozice se však dostal až na pozici ředitele divize Inženýring, ze které řídil lukrativní projekt výstavby slovenské jaderné elektrárny Mochovce. 

Od roku 2016 pak ve ŠKODA JS působil více než 2 roky jako generální ředitel. V současné době působí mimo jiné jako ředitel Aliance českých technologických dodavatelů pro energetické zdroje. Ta má v současné době klíčovou roli pro vyjednávání záležitostí (např. zastoupení českých podniků) v plánované dostavbě JE Dukovany.

Příště…

Nejen rovnicemi a integrály je člověk živ. V dalším díle si posvítíme na zajímavé absolventy i absolventky oborů spíše humanitního charakteru – konkrétně naší ekonomky, pajdy a právnické fakulty. I tady narazíš na spoustu zajímavých osobností, z nichž některé možná dokonce znáš z televize.

Zdroje

Kategorie:Absolventi Západočeské univerzity v Plzni – Wikipedie (wikipedia.org)

Naši absolventi – Absolventi ZČU (zcu.cz)

Václav Kadlec – Chief Executive Officer, Chairman of the Board – Albatros Media a.s. | LinkedIn

Pokračujte ve čtení