Studentské otazníky
Blog, Život na ZČU

Se ZČU za velkou louži

Image

Červené kelímky, velké univerzitní spolky nebo házení promočních čepic. To vše se nám vybaví pod pojmem „studium v Americe“.

Je ale americký studentský život opravdu takový, jak ho známe z filmů? Tuto otázku jsem si kladla, když jsem se přihlásila do semestrálního kurzu mezi Fakultou ekonomickou ZČU a Marquette University v americkém státu Wisconsin. O dobrodružství, které lze s univerzitou zažít zapojením se do projektu, a cestě za velkou louži ti povypráví následující článek.

O čem je společný semestrální kurz?

Semestrální kurz je jedním z nejstarších studijních výjezdů, který fakulta pořádá již od svého založení. Každoročně je dáno rámcové téma, na které studenti navrhnou projekt a po úspěšném absolvování výběrového řízení jej společně s americkými studenty ve dvojicích či trojicích zpracovávají a následně prezentují na americké univerzitě. Letošním tématem bylo Postcovid challenges: business, human resources, management, finances and regional planning. Společně se mnou bylo do projektu přijato dalších sedm studujících, kteří se zaměřovali na různá témata jako třeba rozvoj moderních technologií nebo dopad pandemie na pohostinství. S našimi americkými parťáky jsme se nejdřív seznámili online a za nedlouho i osobně při jejich návštěvě České republiky. Před jejich příjezdem jsme měsíce plánovali program, aby i za tak krátkou dobu jako je jeden týden mohli zažít co nejvíce z naší kultury a studentského života na Západočeské univerzitě. Přibližně měsíc po návštěvě Američanů v Plzni jsme i my vyrazili na cestu s cílovou destinací Milwaukee, Wisconsin. Kromě pestrého programu za poznáním americké kultury a života studentů jsme do Milwaukee jeli prezentovat naše již zpracované aktivity. Projekt přináší nejen mnoho nových poznání, zážitků a přátelství, ale také představuje jedinečnou příležitost využít své teoretické znalosti získané během studia a provádět vlastní výzkum pod vedením odborníků. Po skončení kurzu jsme se rozhodli ještě využít čas ve Spojených státech a ve dvou skupinách jsme se vydali na road trip po východním a západním pobřeží.

Američané v Česku

Ačkoliv jsme se s našimi americkými parťáky znali už online, při vyzvedávání na letišti jsme byli všichni trochu nervózní. Hned, když jsme spatřili pět amerických úsměvů, bylo nám ale jasné, že nás čeká týden v dobré společnosti. Naší první aktivitou v programu byl check-in na kolejích a uvítací večeře, jak jinak než s americkými burgery. Náš společný týden ale oficiálně začal až den druhý, a to přivítáním na univerzitě, kde pronesli řeč zástupci obou univerzit. Abychom americké studenty seznámili blíže s českou kulturou a místy, která bylo v plánu během týdne navštívit, připravili jsme si pro ně prezentace o České republice. Skrze ně jsme v krátkosti představili Česko, sportovní úspěchy, českou kuchyni, a to také pokrmy spojené se svátky, a historické památky. Součástí návštěvy univerzity byla také tour po kampusu. Ta nebyla zajímavá jen pro Američany, ale také pro nás, jelikož jsme měli možnost prohlédnout si všechny fakulty, které se na kampusu nacházejí, a připomenout si tak momenty v prvním ročníku, kdy jsme začali kampus sami objevovat. Během týdne jsme navštívili také Karlovy Vary, hrad Loket, absolvovali jsme exkurzi do Škody Transportation, nového coworkingového centra TechTower a plzeňského pivovaru a nevynechali jsme ani stověžatou Prahu. Každý den byl nabitý vzájemným poznáváním a poznáním krás Česka, že jsme ani netušili, jak rychle může jeden týden utéct. Když nastal pro Američany poslední den v Česku, věděli jsme naštěstí, že si neříkáme „sbohem“ ale „uvidíme se později“. Sestřih z návštěvy amerických studentů v Česku si můžeš pustit ve videu MU 2023 #2.

Image

Češi v Americe

Měsíc utekl jako voda a nás čekala návštěva Ameriky. Po všech kontrolách na letišti byl před námi už jen desetihodinový let do Chicaga, kde jsme se po znovushledání vydali společně do Milwaukee. První ujištění, že jsme opravdu v Americe, přinesla právě cesta do Milwaukee. Všechno jakoby se najednou zvětšilo. Silnice se z naší D5 stala šestiproudovou dálnicí a i osobní auta kolem nás se proměnila v trucky. Ačkoliv jsme během tří týdnů, které jsme v Americe strávili, navštívili ta nejznámější místa na mapě, shodli jsme se, že právě návštěva Milwaukee v nás zanechala vzpomínku nejsilnější. Díky našim parťákům z Marquette University jsme si na týden vyzkoušeli, jaké to je být studentem v Americe. Ukázali nám kampus, domy, ve kterých sídlí notoricky známé spolky nazvané podle řeckých písmen, pravou americkou párty s červenými kelímky, na které se hraje beer pong, ale také jsme kromě přednášek našeho programu navštívili přednášku v rámci běžné výuky. Zážitkem byla také možnost s americkými studenty prezentovat naše projekty na půdě univerzity. Program byl nabitý nevšedními událostmi. Uprostřed týdne jsme se také vrátili prozkoumat Chicago v sousedním státě Illinois. Krom prvního setkání s ikonickými mrakodrapy byla cílem výletu do Chicaga návštěva Generálního konzulátu České republiky. V rámci setkání s Generálním konzulem Jaroslavem Kantůrkem jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o české komunitě žijící nejen v Chicagu, ale v celých Spojených státech. Zjistili jsme například, že oblíbeným pečivem v Texasu jsou kolache nebo že v USA lze najít města jako Tabor nebo Lidice. Co všechno jsme na univerzitě v Milwaukee zažili si můžeš pustit ve videu MU 2023 #3.

Image

Život v USA, v zemi, která je pro mnohé vzdálená a přesto lákavá pro takzvaný americký sen, má překvapivě mnoho podobností s tím naším evropským. Můžeš zde ale prožít mnoho okamžiků, které rozšíří tvé obzory a díky nimž stojí za to se za velkou loužit vydat. Můžeš zde objevit jiný architektonický koncept měst, vidět ikonická místa z filmů, potkat se se stále dobře naladěnými a upovídanými Američany, ale také si uvědomit cenu vzdělání a sociálního zabezpečení. Cesta do USA navíc pro studenty není nedosažitelným snem. Na léto lze do USA vyrazit skrze programy jako Work & Travel nebo Au Pair, v rámci univerzity se lze zapojit do podobných partnerských projektů nebo vyjet s programem BE&ST. Více informací o možnostech, jak vyjet se ZČU do USA najdeš na stránkách International Office. Při univerzitě navíc působí americké centrum US Point, které poskytuje poradenské služby týkající se cestování za oceán.

Pokračujte ve čtení