Studentské otazníky
Blog, Tipy & triky

Dancehall: Hudba, tanec a životní styl z ostrova rebelů

Image

Styl, jehož název možná u tebe nevyvolá okamžitý aha moment, ale vsadím se, že na jeho rytmy se pohupuješ v bocích, ať už jsi na party nebo je slyšíš z  hlasitého rádia v obchodním centru. 

Dancehall a jeho dynamičnost okouzlují známé interprety jako jsou Rihanna, Drake, Major Lazer, Nicki Minaj. Není divu, že se taneční prvky dancehallu objevují na těch největších světových pódiích. Co to dancehall je a jak je možné, že z ostrova, který byl původně plný rebelujících otroků pronikl do celého světa? To se dozvíš na následujících řádcích. 

Co to je ten dancehall? 

Dancehall je označován v první řadě za kulturní, politický a ideologický prostor na Jamajce v období pozdního 20. století. Dancehall vychází z jamajských stylů jako je reggae, reggaeton, ska, dab, mento, roots a rock. Díky velkým sociálním, kulturním, politickým a ekonomickým problémům odehrávající se v průběhu 20. století na Jamajce, se dancehall vymezil jako samostatný umělecký styl. Mezi lidi, kteří ovlivnili dancehallovou kulturu se rozhodně řadili tvůrci textů písní, obsluha sound systémů a dynamičtí členi kultury, jako například tanečníci, modelové, modelky a další. 

Hnací motor dancehallu 

Dancehall jakožto taneční styl je poháněn jak vznikem písní, nových rytmů, tak i politickou a sociální situací na jamajském ostrově. V dokumentu na Netflixu s názvem Move, který se zaměřuje na dancehallovou tanečnici a rodilou Jamajčanku Kimiko Versatile se mluví o tom, že k dancehallu se dostanou lidé, kteří jsou chudí, utiskovaní, kteří nemohou sehnat jídlo pro děti a kteří vyrůstají v prostředí, kde je každou noc slyšet střelba. Z tohoto jamajského podsvětí vychází spousta emocí, které pak lidé zpracovávají na tanečním parketu. 

Jakožto člověk, který v dancehallové kultuře nějakou dobu pobýval a zjišťoval si informace z různých zdrojů, vnímám, že právě tato autentičnost spojuje tanečníky a umělce po celém světě. Dancehall pro ně působí jako útočiště zdravého zpracování problémů i té nejniternější povahy a může se týkat i velmi kontroverzních témat.

Mužský vs. ženský dancehall 

V jamajské kultuře je zakořeněné, že muž je nadřazený ženě. I samotný dancehall byla spíše mužská doména. DJs a majitelé sound systémů byli muži, a jinak to nebylo ani v tanečním prostředí. V posledních letech do dancehallu silně zasahuje ženský element. Časy se mění a ženy zjišťují, že to, co zatancují muži, zvládnou taky. 

Ženy si tedy skrze dancehall našly způsob, jak zmírnit genderovou nerovnost panující na ostrově. Na Jamajce je silná homofobie, tudíž ženy těží z faktu, že pokud by muž zatančil prvky ženského neboli female dancehallu, vystavil by se na ostrově velmi nepříjemným situacím. Ženy ve svém tanečním projevu těmito společenskými konvencemi ovlivňovány nejsou a prvky, které tančí jsou velmi sexuálně, žensky laděné a zdůrazňují – někdy až přehnaně – ženskou sexualitu.  Muži skrze taneční prvky ztělesňují agresivitu, sílu, moc, a to ostrými pohyby rukou a takzvaným footworkem neboli pohyby nohou. Nenechme se ale zmást. Dancehall umí být také velmi jemný. Je to opravdu styl mnoha tváří. 

Jamajské tanečnice říkají, že být sexy je klíčová nutnost pro dancehall. Ženy tím ukazují svoji sílu a využívají při tanci hlavně své boky a zadek. Jamajské ženy nacházejí kreativní možnosti pohybu, ať už jde o rotace, vlnění, třesení anebo náhlé ukončení pohybů pánve. Pohyby boků jsou ve female dancehallu to nejdůležitější. Tanečnice female dancehallu oponují lidem, kteří nahlížejí na ženský dancehall jako na pornografii. Tanečnice Kimiko tvrdí, že zadek přece nemá jen na sezení a jamajské ženy jsou na své, pro nás možná explicitní, vyjádření sexuality pyšné. 

Dancehallový event v Plzni a možnost učit se přímo od zdroje. Pokud tě můj lehký nástin jamajského tance zaujal, chtěla bych tě pozvat na úplně první jamajský event organizovaný v Plzni dne 29. července 2023. Do Plzně zavítá Ruffhead ze skupiny Crazyshellingz přímo z Jamajky a nabídne jamajskou atmosféru z první ruky. Bude se jednat o male dancehall a lekce je vhodná jak pro začátečníky i pokročilé. Jamajská taneční kultura je známá pro svou otevřenost, respekt a i tím, že je velmi přijímající. Nervozitu tedy můžeš nechat za dveřmi, a kdyby přeci jenom přešla přes práh, věř, že rychle zmizí. Celou akci organizuje Denisa Steiniger a její @dancehall_pilsen. Veškeré podrobnosti najdeš na jejich stránkách. Pokud chceš i vizuálně načerpat, co tě přibližně na lekci čeká, rozklikni taky Ruffheadův Instagram a kochej se!

Foto: Denisa Steiniger

Pokračujte ve čtení