Studentské otazníky
Blog, Tipy & triky

Pocket tips: Letní filmová promítání

Image

Léto je v plném proudu a ty hledáš způsob, jak si ho ozvláštnit? Co takhle zajít na netradiční filmové promítání? Světla, kamera, akce: přinášíme další článek ze série „kapesních tipů“.

Máš chuť na jedinečný filmový zážitek, ale letní žár tě odrazuje od návštěvy plzeňských multiplexů? Láká tě sledovat filmové zázraky pod širým nebem, nebo hledáš snímek, který se od programu multikin odlišuje? Pak jsi tady správně, město Plzeň a jeho okolí nabízí celou řadu ojedinělých letních filmových akcí. Takové promítání filmů pod magickou noční oblohou u hradu Švihov jako by vypadlo z filmu francouzského mistra Érica Rohmera… 

Plzeňské filmové večery

Naši cestu napříč plzeňskými filmovými zážitky zahájíme třemi tipy, a to pod hlavičkou festivalu Finále Plzeň. Jeho 36. ročník se uskuteční v termínu 22. až 27. září 2023, tak buď u toho. Tým festivalu si pro nás ovšem připravil i bohatý letní filmový program, který rozdělil do sekcí Plzeňské filmové večery, Filmové hrady a zámky a Letní kino U Matoušů. Teplé letní večery si budeš moci užít v pivovaru Purkmistr, Kafe Smetanka, Meditační zahradě a kavárně Walter ve Smetanových sadech. Těšit se můžeš například na oceňovaný snímek Velryba s oscarovým Brendanem Fraserem, prvotřídní blockbuster Top Gun: Maverick či evropské komedie Bombastický Johan a Letní světlo, a pak přijde noc. Mrkni do programu a užij si plzeňské filmové léto. 

Image

Filmové hrady a zámky

Co takhle projekci české komedie s kulisou západočeských hradů a zámků? Stačí vyrazit na hrad Švihov, na zámek Kozel či do Horšovského Týna a užít si neopakovatelnou atmosféru nevšedního prostředí. Vybrat si můžeš z filmů Nikdy neříkej nikdy, Život pro samouky a Můžem i s mužem. Promítat se bude 4., 5., 11. a 12. srpna a 1. a 2. září. Kup si vstupenku a užij si tak spojení pohádkových historických památek s venkovním filmovým představením. 

Letní kino U Matoušů

Plánuješ vzít do kina své mladší sourozence, děti, nebo se chceš odreagovat u nenáročné podívané? Nenech si ujít letní kino v příjemném prostředí Selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci. V programu najdeš například vítěze letošního Anifilmu francouzský film Myška a medvěd na cestách. Dále se bude promítat Princezna zakletá v čase 2 anebo Děti Nagana. Nemusíš se ničeho bát, promítání nepřekazí ani nepřízeň počasí. Za deště se promítá v kryté stodole.

Letní kino v Univerzitní knihovně ZČU

Chybí ti univerzitní prostředí, či hledáš filmové promítání, které je zcela zdarma? Ve spolupráci s Mezinárodní letní jazykovou školou nás Univerzitní knihovna zve na tři letní promítání skvělých filmů. Akci odstartovalo promítání snímku Skrytá čísla, jenž pojednává o trojici vizionářek, která nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. Plánuješ zajít na Barbie, nejnovější snímek režisérky Grety Gerwig? A co takhle zhlédnout i její nejlepší film Malé ženy, který se bude promítat 25. 7. od 17 také v hale Knihovny Bory. 

Image

Letní kino Plovárna Hradiště

Výčet tipů výše ti nestačí? No dobře, pokračujeme v naší filmové pouti. V rámci festivalu Hradišťské kulturní léto, tzv. Hrakuléto, můžeš navštívit některý z pestré škály filmů promítaných v Letním kině na Plovárně Hradiště. Tamní filmové večery se uskuteční od 29. 7. do 5. 8. a program je opravdu rozmanitý. Užít si můžeš sportovní drama Orel Eddie, československou klasiku Rozmarné léto či snímek Sully: Zázrak na řece Hudson od legendárního Clinta Eastwooda. 

Biograf na Dvorku

Naši pouť ukončíme tipem pro opravdové fajnšmekry. Letní kino Biograf na Dvorku, známé také jako Silent Biograf, každé úterý a čtvrtek v červenci promítá na dvoře Anděl music baru v Bezručově ulici jeden zajímavý snímek za druhým. Můžeš se těšit  na výbušnou komedii Bombastický Johan, podnětné drama Strachy v nás či dokumentární filmy Velké nic a Zkouška umění. Nahlédni do programu a vyber si svého favorita.  

Mapka promítacích míst:

  1. Selský dvůr u Matoušů
  2. Kavárna Walter ve Smetanových sadech
  3. Biograf na Dvorku, Anděl music bar
  4. Univerzitní knihovna ZČU
  5. Kafe Smetanka
  6. Letní kino Plovárna Hradiště
  7. Pivovar Purkmistr
Image

Mapka: maps.google.com

Foto: Finále Plzeň, Univerzitní knihovna

Pokračujte ve čtení