Studentské otazníky
Blog, Tipy & triky

Vyber si ten správný digitální sešit

Image

Na rozdíl od prvního článku, který ti (doufám) pomohl vybrat správný tablet, se tentokrát zaměřím na aplikace pro psaní poznámek.

Aplikací vhodných pro psaní digitálních zápisek je velká spousta. Liší se zaměřením, možnostmi, uživatelským rozhraním, podporovanými platformami nebo případně i cenou, a tak bude opět jen a jen na tobě, po které z nich sáhneš. Zároveň měj na paměti, že je vždy důležité si aplikaci vyzkoušet na vlastní kůži a prozkoumat všechny funkce, které není možné v jednom článku obsáhnout.

Microsoft OneNote

Začneme aplikací z dílny Microsoftu. OneNote je multiplatformní (dostupná na všechny operační systémy) aplikace obecně určená pro psaní jakýchkoliv poznámek. Velmi dobře podporuje kombinaci textu psaného na klávesnici a kreseb či písma psaného ručně. Kromě toho umožňuje jednoduché sdílení s ostatními.

Běžně nabízí psaní na „nekonečnou“ stránku, tedy tvůj prostor není omezený ani do šířky, ani do výšky. To se ukáže jako problém v případě, že potřebuješ své poznámky exportovat do PDF (těžce se dodržuje například velikost A4). Tento problém částečně řeší desktopová aplikace (dostupná pouze pro operační systém Windows), ta zase ale není dostatečně optimalizovaná pro používání na tabletu.

Aplikace umí vkládat i PDF soubory, oproti jiným aplikacím se ti ale možná bude zdát jejich úprava trochu nešikovná.

Podporuje také přehrání rukopisu; postupně zobrazí psaný text v pořadí, ve kterém byl napsán.

Výhodou je bezplatné používání aplikace po neomezenou dobu.

Microsoft Word

Krátce zmíním také Word, všeobecně proslulý textový editor. Ten totiž nabízí záložku kreslení a v omezené míře nabízí podobné věci jako OneNote. Pro doplňování textu z klávesnice ručně psanými poznámkami a kresbami tak Word může být velmi dobrá volba.

Pro úplnost ještě dodám, že stejnou funkci můžeš využít i v Microsoft PowerPoint. Studenti FAV, FEL a FST mají v rámci studia licenci pro stáhnutelné aplikace Office 365 zdarma. Více najdeš na stránkách supportu.

Notability

Na chvíli se přesuneme k zařízením od Applu. Jednou z nejpoužívanějších aplikací je Notability. Za pár desítek korun získáš neomezenou licenci a pohodlné prostředí pro psaní zápisků. Aplikace nabízí běžné nástroje: různé druhy pera, barvy, pozadí „papíru“, omezení stránky na formát A4, převod rukopisu na obrazec apod.

Aplikace také umožňuje nekonečné scrollování obrazovky přes stránky jednoho sešitu, a tak si ušetříš práci s přepínáním a načítáním stránek. Integrovaná je také možnost nahrávat audio záznam. Samozřejmostí je anotace dokumentů a exportování poznámek do PDF, případně zálohování přes iCloud, Dropbox nebo Google Drive.

Goodnotes

Velmi obdobné možnosti jako v předešlé aplikaci získáš i koupí aplikace Goodnotes. Ta je stejně jako Notability limitována pouze na zařízení od Apple. Aplikace navíc umožňuje uložení nejčastěji používaných objektů pro jejich snadné, opakované používání. Autoři aplikace se také pyšní možností kooperace při psaní poznámek s více lidmi. Zajímavou funkcí jsou také vestavěné „flash cards“ – oboustranné kartičky vhodné například pro učení slovní zásoby či chemických vzorců.

Inkodo

Mou nejoblíbenější aplikací na tabletech s operačním systémem Windows je aplikace Inkodo. Přestože mezi uživateli není příliš známá, nabízí jedinečnou kombinaci nástrojů a možností.

Aplikace kromě běžných nástrojů (pera, barvy, pozadí papírů, …) nabízí například funkci pravítka a úhloměru, vkládání samolepek a clipartů, vkládání objektů (například textových polí, geometrických tvarů nebo souřadnicových os, což ocení především studenti technických oborů). Nabízí také „kontejner“ tebou zvolených objektů pro snadné a opakované vkládání často používaných věcí. Obsah dokumentu je možné exportovat v mnoha formátech – obrázek, PDF, vektorový formát – nebo poslat přímo k tisku. Některé nástroje je možné si uzpůsobit podle vlastních preferencí, například přednastavené barvy a typy per apod.

Samozřejmostí je možnost anotování PDF souborů. K jednotlivým stránkám je možné také nahrát hlasový záznam. Aby byl v tvých poznámkách pořádek, máš možnost jednotlivé stránky shlukovat do sekcí, knih či skupin.

Nevýhodou je absence spolehlivého automatického ukládání změn, je tak potřeba ukládat změny ručně. Mimo Windows bohužel aplikace není podporována.

Squid

S nejmenším výběrem aplikací se nejspíš budeš potýkat na platformě Android. Jednou z těch, které bych ti mohl doporučit, je aplikace Squid. Ta nabízí vše základní a důležité, co můžeš pro účel psaného záznamu přednášek potřebovat. Organizace stránek poznámek do sešitů, anotace PDF nebo různé barvy per jsou samozřejmostí.

Jasnou nevýhodou je periodický poplatek za používání lepších avšak potřebných funkcí, jako je import PDF souborů a další. Celkové náklady nejsou vysoké, avšak v kontrastu s jinými aplikacemi se ti může zdát tato povinnost otravná.

Nebo

Krátce zmíním ještě aplikaci Nebo. Ta se od ostatní odlišuje svým primárním zaměřením na automatickou transformaci psaných poznámek do tištěného textu, včetně podpory češtiny. A podle uživatelských recenzí se jí to daří velmi obstojně. Kromě textu zkonvertuje také diagramy, které je možné následně editovat, a to jak v Nebo, tak například v PowerPointu. Konverze se týká také matematických výrazů a rovnic, včetně jejich automatického vyřešení. Kromě běžného formátu stránek můžeš psát i na nekonečné plátno. Dostupná je pro všechny běžné operační systémy za jednorázový poplatek.

Nepodceňuj systémové aplikace

V každém tabletu téměř jistě najdeš i nějakou systémovou aplikaci vhodnou pro zaznamenávání ručních poznámek. Na tabletech s Windows se jedná například o aplikaci Whiteboard, na strojích od Samsungu najdeš Samsung notes. Na shromažďování všech zápisků do školy pro tebe nejspíš vhodné nebudou, ale pro rychlé poznamenání informací nebo náčrtky ti jistě postačí.

Pokračujte ve čtení